Passa al contingut principal

Llegendes de la Vall de Camprodon II


NAIXEMENT DEL TER
Hi havia una vegada una gran sequera que va afectar a tota la Terra. A Setcases hi feia molta calor i el riu baixava molt eixut. Va arribar un estranger que demanava aigua per les cases ja que totes les fonts eren seques. Ningú no li volia donar doncs tothom es guardava la poca aigua que conservaven per a ells mateixos. L'estranger va anant picant les portes de les cases i finalment va continuar muntanya amunt fins arribar a les bordes d'uns pastors. Va trobar-se a un pastor i  li va demanar aigua. El pastor va compartir la seva aigua amb ell i a més a més el va convidar a sopar i dormir doncs ja era tard.


L'endemà al matí l'estranger, en mostra d'agraïment, li va regalar una carabassa i li va dir que sempre que tingués set només havia de donar-li la volta doncs en brollaria aigua. El pastor molt content va posar la carabassa al seu sarró i mai li va faltar aigua. Un dia va esclatar una gran tempesta de llamps i trons. Davant el perill que passava el seu ramat, va córrer a replegar el seu bestiar. Amb les presses se li va caure la carabassa que, rodolant, rodolant, va quedar cap per avall enmig d'un pla.
L'endemà el pastor va pujar de nou a cercar la seva carabassa perduda. No la va trobar, el que va veure que d'en mig d'un pla en brollava aigua que no parava mai i en formava un nou riu. El riu Ter.