Passa al contingut principal
Refugi d’Ull de Ter

El 2009 es va celebrar el centenari del refugi d'Ulldeter. El primer refugi d'Ulldeter  es trobava emplaçat molt a prop del naixement del riu Ter a la carena del Puig dels Lladres. En un lloc privilegiat amb vistes de la Vall del Ter.

El Refugi d’Ull de Ter va ser dissenyat per Jeroni Martorell, el centre Excursionista de Catalunya va ser el promotor i el seu president a aquella època, Cèsar August Torres, hi va tenir molt a veure. El refugi disposava de tot el que en aquella època consideraven necessari, com pot ser una estació columbòfila (el que avui seria Internet), menjador, dormitoris, cuina, cambra fosca (per al revelat fotogràfic), observatori científic, lavabos,...

"El primer refugi d'Ulldeter  es trobava emplaçat molt a prop del naixement del riu Ter..."


El 25 de juliol del 1909 es va inaugurar el refugi. Problemes amb els material per una banda i la situació històrica del moment van accelerar el procés de degradació del refugi. El morter no tenia la qualitat necessària i es desfeia progressivament, degut a la utilització de sorra de la zona, molt agressiva amb el ciment. Es va intentar cobrir amb quitrà per impermeabilitzar-lo però la solució no va tenir èxit. La Guerra Civil del 1936 al 1939, la ocupació del refugi per les milícies alpines i el posterior abandonament van suposar el final del refugi. Poc a poc es va anar ensorrant i avui només queden les restes d’una de les cantonades del que va ser el primer refugi guardat d'aquesta banda dels Pirineus.

"Poc a poc es va anar ensorrant i avui només queden les restes d’una de les cantonades del que va ser el primer refugi guardat..."


A mitjans del segle XX es va començar a gestar la idea de tornar a edificar un refugi en un lloc més arrecerat sota el Puig dels Lladres. A iniciativa del Centre Excursionista de Catalunya es va dur a terme a mans de l'arquitecte Jordi Bonet, que va optar per un disseny més compacte i adaptat als nous temps. L'actual refugi d'Ull de Ter es va inaugurar el 29 de juny del 1959.