Passa al contingut principal

Teoria de les tres capes

Teoria de les tres capes

Avui parlarem sobre la teoria de les 3 capes alhora d’escollir la roba per sortir a la muntanya, perquè puguem gaudir sense patir pel fred o unes condicions meteorològiques poc favorables.

Primera capa / Capa interior
És la capa que es troba en contacte amb la pell. La seva funció és allunyar la nostre suor de la pell, evitant la sensació d'humitat i que el nostre cos es refredi.
S'utilitzen materials no absorbents compostos per fibres sintètiques (com el polièster, polipropilè o clorofibra) o llana de nova generació, que deixen passar tota la suor produïda pel nostre cos.
Les fibres sintètiques són més barates i s'assequen molt més ràpid.
Evitar les samarretes de cotó que s’humitegen amb facilitat i per tant triguen molt de temps a assecar-se.
Hi han diferents gruixos que també permeten mantenir-nos abrigats, els quals triarem segons la temperatura del lloc on fem l’activitat i si aquesta és més dinàmica o estàtica.
En aquesta capa trobem les següents robes:
• Samarretes interiors.
• Malles.
• Guants tèrmics.

Segona capa / Capa d'aïllament / Capa d'abric
La funció de la segona capa és aïllar-nos tèrmicament. Aquestes peces no ens escalfen de manera directa, la seva finalitat és retenir la calor del cos i impedir el seu refredament, afavorint al mateix temps l'evacuació de la suor.
La idea és utilitzar materials aïllants que tot i estar mullats aconsegueixin mantenir la seva propietats aïllants i transpirables intactes.
Podem trobar al mercat gran varietat de fibres sintètiques (polièster) i naturals (llana) que realitzin aquesta funció. Igual que a la capa anterior, les fibres sintètiques tenen al seu favor que són menys absorbents facilitant una millor transpiració, a més d'assecar més ràpidament.
Les fibres naturals només tenen com a avantatge que retenen més la calor, així que se sol barrejar amb fibres sintètiques per millorar les seves propietats.
Dins de la segona capa podem trobar les següents robes:
Folres polars.
• Pantalons de trekking
• Gorres.
• Guants polars, manyoples i mitenes.
• Mitjons.

Tercera capa / Capa de protecció / Capa exterior
La funció d'aquesta tercera capa és protegir-nos de tres factors importants: (1) de la humitat exterior (mantenir-nos secs davant la pluja i la neu - impermeabilitat), (2) del vent exterior (evitar la sensació de fred que provoca el vent i les baixes temperatures) i (3) de la nostra suor, permetent la seva evacuació ja que les capes anteriors no han hagut de retenir-(transpirabilitat).
Molt millor que aquesta sigui el més transpirable possible, ja que com hem comentat al principi, el nostre propi suor pot amarar la nostra roba causant un gran malestar i fins i tot una hipotèrmia..
A més aquesta capa ha de ser resistent a rascades, abrasió i estrips, ja que en ser la més exterior estarà en contacte amb el nostre material com motxilla, piolets, cordes, etc; així com a les roques i branques del paratge on estiguem.

En aquesta capa podem trobar les següents peces:
• Jaquetes amb membrana impermeable.
• Tallavents.
• Softshells.
• Pantalons amb membrana impermeable.
• Guants amb membrana impermeable.
Ara que ja hem conegut millor la teoria de les 3 capes per la vestimenta per anar a la muntanya. Ja només ens queda gaudir de qualsevol aventura a la muntanya protegits davant qualsevol adversitat climatològica.